Joost (60): ziekenhuisopnamen en onveilig gezin

Mijn hele leven heb ik last gehad van complex trauma (meerdere traumatische ervaringen vanaf de zeer vroege jeugdjaren). Vorig jaar werden de klachten zó erg dat ik nauwelijks nog kon functioneren door paniekaanvallen, flashbacks, nacht-merries en lichamelijke reacties. Na diverse consulten bij meerdere trauma-therapeuten en -instanties, kwam ik erachter dat er niet veel trauma-therapeuten zijn die complex trauma adequaat kunnen behandelen: zij gaven ofwel aan het niet met mij aan te durven vanwege mijn heftige klachten óf dat het een zeer langdurig en uitputtend traject zou worden. Gelukkig dacht de psychotrauma-psycholoog bij Psychotraumacentrum Haarlem daar heel anders over, omdat zij op dit gebied zeer ruime expertise heeft. Zij gaf een eerlijk en realistisch beeld en bood mij een veilig en overzichtelijk behandelingsplan.

“na 57 jaar bevrijd van ontwrichtende gevoelens van basis-onveiligheid” 

Ik ben onder de indruk van de intensiteit en betrokkenheid waarmee mijn psychotrauma-psycholoog mij heeft  begeleid. Het focale (= gericht op één kerntrauma) karakter van de behandeling gaf mij een diep krachtig gevoel om mij te kunnen focussen op alle ellende zonder overspoeld te raken. Tijdens de therapie gaf zij mij effectieve suggesties en opdrachten zoals bijvoorbeeld tegen het eind van de behandeling een afrondingsritueel dat uiteindelijk het laatste restje van mijn trauma verlichtte, waardoor deze herinnering geen enkele spanning meer oproept! Haar inzichtelijke adviezen hoe ik met eventuele klachten kan omgaan in de toekomst hebben mij extra zelfvertrouwen gegeven.

Nu mijn trauma verleden tijd is geworden, voel ik mij heus nog wel eens wat ontregeld, maar niet meer totaal ontredderd. De uitdaging ligt namelijk niet meer in het overleven, maar in het nieuwe leven! Ik voel mij innig dankbaar dat ik mij nu “heel mens” voel na zoveel jaren opgesplitst te zijn geweest in een deel dat altijd sterk moest zijn en een deel dat telkens weer moest onderduiken.