EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een behandelvorm waarbij de therapeut je zal vragen om aan de heftige gebeurtenis terug te denken, en tegelijkertijd snelle oogbewegingen te maken. Het maken van de oogbewegingen vraagt zoveel aandacht, dat het u niet goed lukt om de herinnering op eenzelfde emotionele manier vast te houden. Uw herinnering zal minder beladen en levendig worden en ook op deze manier worden opgeslagen in uw geheugen. Als u er later weer aan denkt, zult u zich minder gespannen en naar voelen bij de herinnering.

Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.

Hoe verloopt een EMDR-sessie precies?

Deze video van ongeveer 5 minuten geeft antwoord op deze en tal van andere vragen rondom deze bijzondere behandelmethode. Zo wordt op heldere wijze getoond hoe deze methode in de praktijk wordt toegepast.