PTSS

Je hebt iets naars meegemaakt en merkt dat dit nog steeds veel invloed op je heeft. Je bent erg gespannen, schrikachtig en onrustig. Je wordt soms overvallen door levendige herinneringen aan de gebeurtenis(sen). Of je hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof je de nare gebeurtenis opnieuw beleeft. Wat er is gebeurd, recent of vroeger, is zo anders, pijnlijk, schokkend of extreem dat het je niet lukt om het een plek te geven. Herken je dit? Dan is het mogelijk dat je psychotraumaklachten of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebt.

Effectieve behandelmethoden

Ingrijpende gebeurtenissen kun je niet wissen of ‘vergeten’. Dit is ook niet het doel van onze behandeling. Wij helpen je ervoor te zorgen dat je leven niet meer door de nare gebeurtenis wordt bepaald.

Twee behandelmethoden voor traumaverwerking zijn goed onderzocht, en effectief gebleken. Dat zijn EMDR en cognitieve gedragstherapie; wij bieden beide behandelvormen.

Beide behandelvormen zijn erop gericht om aan een gebeurtenis terug te kunnen denken zonder last te hebben van heftige emoties. Deze behandelingen zijn traumagericht. Dit betekent dat de nare gebeurtenis in de therapie besproken zal worden.

Aanvullende behandelmethoden

Omdat deze methoden niet altijd voldoende zijn, bieden wij ook aanvullende behandelvormen. Bijvoorbeeld een seksuologisch consult als je merk dat de ingrijpende ervaringen nog van invloed zijn op je seksleven. Of een module Verbeter je zelfbeeld als je merkt dat je negatief over jezelf bent gaan denken.

Om ingrijpende ervaringen te verwerken moet je in staat zijn om de emoties te voelen die bij deze ervaring horen. Dat betekent dat je gevoelens die te maken hebben met die gebeurtenis in voldoende mate, maar niet in te hoge mate aanwezig moeten zijn. Soms is het nodig om voorafgaand aan de traumabehandeling je emotieregulatievaardigheden te versterken. Dit kan dan een eerste fase in de therapie zijn.

Als we denken dat dit je extra kan helpen, maken wij gebruik van e-health programma’s. Deze programma’s kan je thuis, achter je computer, zelf doen.

Als wij denken dat medicatie jouw psychotherapeutische behandeling kan ondersteunen, werken wij hierbij samen met een psychiater.