Hoe werkt exposure?

Exposure (blootstelling) is net als EMDR een effectieve behandeling bij PTTS en angststoornissen.

In het geval van bijvoorbeeld angst heeft de mens in kwestie een bepaalde verwachting van de angst opwekkende prikkel. Zo zal iemand die bijvoorbeeld bang is voor liften een verwachting kunnen hebben om vast te komen te zitten in de lift of de gedachte kunnen hebben dat de lift zal neerstorten. Ook zou iemand die veel last heeft van paniekaanvallen kunnen denken dat men een hartaanval zal krijgen of wel gek zou kunnen worden als hij allerlei lichamelijks signalen voelt. Die angst kan ervoor zorgen dat mensen de angst opwekkende prikkels gaan vermijden, zo zal iemand die bang is voor liften bijvoorbeeld altijd de trap willen nemen en zal iemand die bang is om een hartaanval te krijgen niet meer deze lichamelijke signalen willen voelen en daardoor bijvoorbeeld niet fysiek actief willen zijn.

Exposure therapie in de praktijk

Bij exposure therapie krijg je eerst uitleg over je klachten. Je leert bijvoorbeeld waarom je steeds herbelevingen krijgt en dat deze vervelend maar onschuldig zijn. De volgende stap is dat je, tijdens de therapiesessies, gaat terugdenken aan de ingrijpende gebeurtenis. Stap voor stap wordt je aangemoedigd om het verhaal tot in detail vertellen. Ook ga je situaties opzoeken die te maken hebben met deze nare gebeurtenis.

Zo zal iemand met een spinnenfobie juist worden blootgesteld aan een spin of zal men juist gaan oefenen met het gebruiken van een lift. Bij een angst voor een hartaanval zullen juist de lichamelijke symptomen worden opgewekt zodat de cliënt kan leren dat zijn angst niet reëel is en hij weer vrijer door het leven kan gaan.

Je zult merken dat je in het begin steeds weer dezelfde gedachten hebt die je angstig maken. Dat je bang bent dat de nare ervaring zich herhaalt. Omdat dit niet gebeurt, zal je na verloop van tijd anders over de situatie gaan denken. Hierdoor neemt je angst steeds verder af. Je kunt uiteindelijk ervaren dat je angstige verwachting niet uit komt.

Praktische informatie

Wij organiseren regelmatig groepsbehandelingen met exposure. Binnenkort start er weer een nieuwe groep waarvoor je je nu kunt opgeven.

Aanmelding        info@psychotraumacentrum-haarlem.nl