Wat is PTSS?

Het is normaal dat je na het meemaken van één of meerdere hele nare gebeurtenissen allerlei stressklachten ervaart. Meestal verdwijnen die klachten vanzelf na verloop van tijd. Maar soms blijft de gebeurtenis je achtervolgen. Dan is er mogelijk sprake van een Posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Mensen met PTSS hebben last van de volgende klachten:

  • Herbelevingen: je beleeft de nare gebeurtenis(sen) steeds weer opnieuw. Zo kun je last hebben van opdringerige gedachten, nachtmerries en levendige herinneringen. Je voelt, ziet, proeft en ruikt telkens weer wat er in het verleden gebeurde.
  • Vermijdingsgedrag: alles wat met de nare ervaring te maken heeft, ga je uit de weg. Je mijdt bepaalde mensen of de plek waar het is gebeurd. Je wil er niet over praten en je sluit je af voor anderen. Mogelijk ontken je wat er is gebeurd. Ook vluchten in alcohol, drugs of werk komt voor.
  • Veranderingen in gedrag en gevoel: na een nare gebeurtenis kun je last hebben van een kort lontje, gespannen zijn en je opgefokt voelen. Of je bent schrikkerig en angstig. Daarnaast kunnen boosheid, minderwaardigheidsgevoelens, somberheid, slecht slapen en concentratiestoornissen optreden.

En complex trauma?

Wanneer je meerdere ingrijpende ervaringen hebt meegemaakt, dan kan er sprake zijn van complexe PTSS genoemd.

Bij complexe PTSS heb je vaak moeite met het omgaan met emoties en problemen bij het opbouwen en onderhouden van relaties.

Herinneringen aan een schokkende gebeurtenis blijven zich opdringen, bijvoorbeeld door angstwekkende herinneringsbeelden en nachtmerries.

Vaak is er ook sprake zijn van andere psychische problemen. Het kan dan gaan om een persoonlijkheidsstoornissen. Maar ook een dissociatieve stoornis, psychotische stoornis of problemen zoals zelfbeschadiging of verslaving.