Intensieve ambulante behandeling (IAT) – Emotioneel tekort

Psychische klachten kunnen samenhangen met het feit dat er in je kindertijd onvoldoende aandacht was voor jouw emotionele behoeften. Bijvoorbeeld omdat je onvoldoende emotionele steun, controle, bevestiging, genegenheid of aandacht hebt ervaren. Een emotioneel tekort als kind kan grote effecten hebben op je huidige functioneren.

Wat is emotionele tekort?

Een kind kan zijn eigen emoties nog geen plaats geven. En heeft daarom afstemming van een ouderfiguur of opvoeder nodig om te leren welke emoties worden ervaren. Als dit niet gebeurt is een kind teveel op zichzelf aangewezen om de emoties te herkennen. Hierdoor kan het mis gaan. Bij een structureel gebrek kunnen er gevoelens van onzekerheid, zelfkritiek, afwijzing en schaamte ontstaan.

Gevolgen van emotioneel tekort

Mogelijke gevolgen van emotionele tekort zijn:

 • Een laag gevoel van eigenwaarde hebben
 • Erg gevoelig voor afwijzing zijn
 • Je leeg voelen van binnen voelen
 • Afgesneden raken van of ongevoelig worden voor je eigen gevoelens en behoeften
 • Ontwikkelen van overmatig perfectionisme
 • Makkelijk overweldigd of ontmoedigd raken
 • Het gevoel hebben dat er iets ontbreekt, maar niet goed weten wat dat is

Innovatieve behandeling

Bij Psychotraumacentrum Haarlem bieden wij voor deze klachten een nieuwe, innovatieve behandeling aan. Met behulp van een intensieve (trauma)behandeling worden de betekenisvolle gebeurtenissen uit jouw kindertijd, die nú nog van invloed op je functioneren zijn, behandeld.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling duurt 5 weken met twee keer per week een intensieve traumabehandeling. Dagelijks worden één of meer betekenisvolle gebeurtenissen uit je leven behandeld. Hierbij wordt gewerkt met EMDR. Hiermee werk je in een korte periode actief aan het verminderen van jouw klachten.

Vóór en 3 maanden na de behandeling doen we een uitgebreid onderzoek. Met dit onderzoek kunnen we, samen met jou, nagaan wat de IAT-verwaarlozing heeft opgeleverd en bespreken of er nog een vervolgbehandeling nodig is.

Er is nog weinig onderzoek naar deze werkwijze gedaan. De eerste resultaten zijn echter wel heel hoopgevend. Door actief te werken aan het doorbreken van je vermijding en de onderliggende patronen boek je snel(ler) resultaat dan bij een behandeling van 1 sessie per week.

Voor wie?

Voor alle mensen die vastlopen de manier waarop ze naar zichzelf of naar anderen kijken. En die zich voor 100% willen inzetten. Deze behandeling is ook geschikt voor mensen met ernstige en complexe persoonlijkheidsproblematiek.

 

Praktische informatie

Wanneer: de IAT – Emotioneel tekort is voor 2024 gepland in de volgende maanden:

 • data worden binnenkort gepubliceerd.
 • data tbv voor- en nameting: worden in overleg ingepland

  Locatie: Alexanderstraat 10, Haarlem

  Therapeuten: wisselend

  Vergoeding:  Afhankelijk van de wachttijden per verzekeraar 2024 via de basisverzekering van je zorgverzekering. Houd rekening met je verplichte eigen risico 2024.

  Aanmelden of informatie:

  Deze behandeling is altijd een (modulair) onderdeel van een (langdurig) traject elders. Je kan deze module alleen volgen als je daarna een vervolgbehandeling hebt geregeld.