Aanmeld en behandel wachttijden
De wachttijden zijn mede afhankelijk van het budget dat wij van zorgverzekeraars ontvangen én van de voorwaarden die zij stellen. Het kan voorkomen dat het budget voor bepaalde zorgverzekeringen sneller op raakt, of dat de voorwaarden het niet toelaten om meer patiënten te behandelen.
Onze medewerkers van het secretariaat vertellen je hier graag meer over. Wat dit concreet voor jouw situatie betekent, kun je bekijken via: [wachtlijst 2025].
Voorafgaand aan de behandeling gelden de volgende aanmeld- en behandelwachttijden:
Kortdurende behandeling (lichte tot matige klachten)
-
-
- Aanmeldwachttijd (tijd tussen aanmelding en intake): 4-6 weken
- Behandeling wachttijd (tijd tussen intake en start behandeling): 1-2 weken
-
Langdurende behandeling (meervoudige klachten / complexe trauma)
-
-
- Aanmeldwachttijd (tijd tussen aanmelding en intake): 8-12 weken
- Behandeling wachttijd (tijd tussen intake en start behandeling): 1-2 weken
-
Heb je vragen over de wachttijd? (wachtlijstbemiddeling)
Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact opnemen met je zorgverzekeraar. Ook kun je je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Zij kunnen je ondersteunen om binnen redelijke termijnen zorg te ontvangen:
-
Een intakegesprek binnen 4 weken na je eerste contact met een zorgaanbieder.
-
De start van de behandeling binnen 10 weken na de intake.
Deze termijnen zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden, zoals afgesproken tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Dit worden ook wel de Treeknormen genoemd.
Disclaimer wachttijd
We doen ons uiterste best om een zo realistisch mogelijk beeld te geven van de wachttijd. Toch kunnen onverwachte omstandigheden — zoals ziekte of uitval van behandelaren, een plotselinge toename in het aantal aanmeldingen, veranderingen in de beschikbaarheid binnen ons team of een toename van complexe hulpvragen — de wachttijd beïnvloeden. Daarom kunnen aan de genoemde wachttijd geen rechten worden ontleend.