Virtual Reality  

 

 

Virtual Reality (VR) is een relatief nieuwe techniek waarbij je door het opzetten van een VR-bril in een virtuele omgeving komt en je jezelf in een andere situatie ziet. In deze virtuele omgeving, waarin dus de echte wereld is nagemaakt, kun je oefenen met verschillende situaties. De bril registreert elke beweging van je hoofd. Je hersenen waarnemen daardoor alsof je echt in een andere wereld zit. Je voelt je daarbij net alsof een gebeurtenis daadwerkelijk plaatsvindt.

Bij deze werkwijze vinden wij het belangrijk dat je je veilig en comfortabel voelt. Voor elke problematiek hebben wij diverse VR programma’s beschikbaar van verschillende niveaus van intensiteit. Afhankelijk van waar je in je behandeling staat, maken we hierin samen met jou een keuze. Deze behandelvorm heeft veel voordelen. In plaats van ‘praten over’ de zaken waar je tegenaan loopt of bang voor bent, oefenen we meteen op een veilige manier binnen een gecontroleerde omgeving. Op deze manier kun je het geleerde gelijk in de praktijk toepassen!

Voor wie is VR behandeling  bedoeld?

VR is te gebruiken bij veel verschillende soorten klachten. Denk daarbij aan verschillende angstklachten, zoals sociale angsten en paniekklachten. Maar ook bij somberheidsklachten, achterdocht of traumabehandeling.

Maar hoe werkt VR?

Je bespreekt eerst met je behandelaar waar jullie gezamenlijk aan willen werken en wat het doel van de VR is. Je krijgt uitleg over VR, het systeem, de VR-bril, de koptelefoon en de ‘joysticks’ voordat je de spullen zelf gebruikt. Het kan natuurlijk best spannend zijn om voor het eerst behandeling te krijgen met VR. Maar je behandelaar neemt je stapsgewijs mee in het proces. Op die manier heb je alle tijd om te wennen.

Nadat je wat gewend bent aan de VR-bril, kun je oefenen in de virtuele omgeving. Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld oefenen op drukke plekken zoals de supermarkt, een winkelstraat, het café of in de bus. Ook kun je een rollenspel doen op verschillende plekken. Wat je precies gaat doen en oefenen bespreek je altijd van tevoren met je VR behandelaar.

De VR bril en EMDR

Hiernaast kan de VR-bril ook worden ingezet tijdens de EMDR behandeling. Tijdens de EMDR behandeling vraagt de therapeut jou te denken aan het doorgemaakte trauma, waarna je afgeleid wordt. De therapeut probeert jouw werkgeheugen optimaal te belasten, zodat de gevoelde spanning bij het terugdenken aan het trauma zakt. Voorheen werd hiervoor bijv. een lichtbalk gebruikt (waarbij een lampje snel heen en weer gaat), maar er is vanuit onderzoek gebleken dat de werkgeheugenbelasting via de VR-bril sneller werkt. De mate van werkgeheugenbelasting wordt namelijk berekend vanuit jouw reactievermogen. Hierdoor is de afleiding optimaal.