Schematherapie

Door het meemaken van gebeurtenissen in je leven, kan je  bepaalde gedragspatronen ontwikkelen.

Bijvoorbeeld: je vertrouwt niemand meer. Of je voelt je heel snel afgewezen. Of je wordt snel boos. Wanneer dit vaak voorkomt ontwikkel je ‘schema’s’. Schematherapie is ontwikkelt om deze gedragspatronen te veranderen.

Patronen herkennen 

Schema’s ontstaan waarschijnlijk door een  genetische aanleg én het meemaken van ingrijpende ervaringen. Schematherapie helpt je om je patronen te begrijpen én te veranderen. Daarbij leer je je eigen behoeften serieus nemen.

Eerste kijken we hoe oude ervaringen  doorwerken in je leven. Daarna gaan we na welke patronen je hebt ontwikkeld. En hoe deze jou beïnvloeden.

Hierdoor leer je steeds beter voelen wat je nodig hebt. Je gaat jezelf nauwkeuriger observeren. En ander gedrag uitproberen. Als gevolg hiervan leer je op een gezondere manier opkomen voor je behoeften. Zo verander je  gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens.

Individuele – en groepstherapie

Schematherapie is een intensieve therapie waarbij je naast de therapie-sessies ook thuis veel opdrachten moet maken.

Wij geven schematherapie alleen als groepsbehandeling, gecombineerd met individuele gesprekken. Het aantal individuele gesprekken is afhankelijk van de groep die je volgt.  

In een groep ga je vervolgens intensief aan de slag met het veranderen van je patronen. Het voordeel van een groepstherapie is  dat je goed kunt oefenen met elkaar en veel leert van de andere groepsleden.

Voorwaarden voor deelname is dat je eerder psychologische behandeling hebt gehad en dat je in je leven ernstige ingrijpende ervaringen hebt meegemaakt  waardoor je vastloopt op verschillende (levens)gebieden.

Mocht je willen deelnemen aan één van de schemagroepen, dan kun je contact met ons opnemen. Wij maken dan een eerste inschatting aan de telefoon en als we denken dat de groep passend zou kunnen zijn, dan krijg je een intakegesprek en een psychologisch onderzoek. Daarna besluiten we of je inderdaad aan de groep kunt deelnemen of dat ander beleid geïndiceerd is.

Praktische informatie

Eind mei 2020 start er een groep ‘Schematherapie-‘light’. Deze groep is bestemd voor mensen die in hun jeugd ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. En als gevolg hiervan worstelen met negatieve patronen. 

Data vanaf eind mei 2020 zijn er wekelijkse groepsbijeenkomsten. Deze groep wordt gecombineerd met 1 keer per 3 weken een individueel gesprek.

Tijd: dinsdagmiddag van 14.45 tot 16.30 uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 juni 2020 start er een groep ‘Sterker in je kracht (vanuit de Gezonde volwassene).

 Deze groepsbehandeling is geschikt voor mensen die al eerder een schematherapie behandeling hebben gevolgd en/of mensen die op zoek zijn naar een leefstijl waarin zij meer compassie leren hebben en hun veerkracht en welbevinden willen vergroten. 

Data: vanaf 3 juni 2020 10 wekelijkse groepsbijeenkomsten. Deze groep wordt gecombineerd met 1 keer per 2 weken een individueel gesprek.

Tijd: woensdagmiddag van 14.45 tot 16.30 uur

Eind mei 2020 start er een groep ‘Schematherapie-‘light’. Deze groep is bestemd voor mensen die in hun jeugd ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. En als gevolg hiervan worstelen met negatieve patronen. 

Data: vanaf eind mei 2020 zijn er wekelijkse groepsbijeenkomsten. Deze groep wordt gecombineerd met 1 keer per 3 weken een individueel gesprek. 

Tijd: dinsdagmiddag van 14.45 tot 16.30 uur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats: Psychotraumacentrum Haarlem,
Florapark 1, Haarlem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergoeding: Via je zorgverzekering

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden:
info@psychotraumacentrum-haarlem.nl