Schematherapie

Door het meemaken van gebeurtenissen in je leven, kan je  bepaalde gedragspatronen ontwikkelen.

Bijvoorbeeld: je vertrouwt niemand meer. Of je voelt je heel snel afgewezen. Of je wordt snel boos. Wanneer dit vaak voorkomt ontwikkel je ‘schema’s’. Schematherapie is ontwikkelt om deze gedragspatronen te veranderen.

Patronen herkennen 

Schema’s ontstaan waarschijnlijk door een  genetische aanleg én het meemaken van ingrijpende ervaringen. Schematherapie helpt je om je patronen te begrijpen én te veranderen. Daarbij leer je je eigen behoeften serieus nemen.

Eerste kijken we hoe oude ervaringen  doorwerken in je leven. Daarna gaan we na welke patronen je hebt ontwikkeld. En hoe deze jou beïnvloeden.

Hierdoor leer je steeds beter voelen wat je nodig hebt. Je gaat jezelf nauwkeuriger observeren. En ander gedrag uitproberen. Als gevolg hiervan leer je op een gezondere manier opkomen voor je behoeften. Zo verander je  gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens.

Individuele – en groepstherapie

Schematherapie is een intensieve therapie waarbij je naast de therapie-sessies ook thuis veel opdrachten moet maken.

Wij geven schematherapie alleen als groepsbehandeling, gecombineerd met individuele gesprekken. Voorafgaand aan de groep vinden er drie individuele sessies plaats om je schema’s en modi goed in kaart te brengen. In een groep ga je vervolgens intensief aan de slag met het veranderen van je patronen. Het voordeel van een groepstherapie is  dat je goed kunt oefenen met elkaar en veel leert van de andere groepsleden.

Voorwaarden voor deelname is dat je eerder psychologische behandeling hebt gehad en dat je in je leven ernstige ingrijpende ervaringen hebt meegemaakt  waardoor je vastloopt op verschillende (levens)gebieden.

Mocht je willen deelnemen aan de schemagroep, dan kun je contact met ons opnemen. Wij maken dan een eerste inschatting aan de telefoon en als we denken dat de groep passend zou kunnen zijn, dan krijg je een intakegesprek en een psychologisch onderzoek. Daarna besluiten we of je inderdaad aan de groep kunt deelnemen of dat ander beleid geïndiceerd is.

Praktische informatie

9 maart 2020 start er weer een groep Schematherapie. De groep kan goed gecombineerd worden met individuele (schema)therapie. 

Data: 15 wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 of 2 uur (afhankelijk van het aantal deelnemers.

Groep vrijdagmiddag: vanaf maandag 3 februari, 14.30 uur

Plaats: Psychotraumacentrum Haarlem,
Florapark 1, Haarlem

Vergoeding: Via je zorgverzekering

Aanmelden:
info@psychotraumacentrum-haarlem.nl