Sarah (23), PTSS ten gevolge van seksueel misbruik

Op mijn 15e ben ik slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Ik heb ontzettend veel last gehad van mijn trauma en kon uiteindelijk niet meer goed functioneren op school en sloot me thuis en bij vrienden ook af. Ik had veel nare herbelevingen, paniekaanvallen en een constant angstig gevoel. Ik durfde therapie niet aan en wilde er niet over praten. Toen mijn ouders er na een jaar achter kwamen kwam ik terecht bij Traumacentrum Haarlem. Ik vond het erg spannend om naar therapie te gaan en ging in het begin zelfs liever niet.

Na een tijdje werd het gemakkelijker om langs te komen en was ik zeer op mijn gemak bij mijn therapeute. Ik heb alles op mijn eigen tempo kunnen uitvoeren en werd na verloop van tijd geïntroduceerd met EMDR. Ik vond het erg spannend om het traject van EMDR in te gaan maar ook hierbij was ik uiteindelijk op mijn gemak. Het resultaat van de behandelingen was enorm, mijn herbelevingen waren vrijwel weg, ik kon weer ‘normaal’ gaan slapen en hoefde niet meer bang te zijn voor de nacht.

Toch hield ik overdag een bepaald angstgevoel. Ik heb veel manieren geprobeerd en mijn therapeute was zeer betrokken en dacht na over alternatieve oplossingen. Uiteindelijk heb ik een aantal sessies gehad met een psychosomatische fysiotherapeute waarbij ik ontspanningstechnieken heb geleerd. Hierdoor herken ik een opkomend paniekaanval en kan ik hier goed mee omgaan.

Ik ben zeer tevreden over mijn behandeling en het resultaat ervan. Ik voel me minder gevangen door mijn trauma en heb leren omgaan met de angstgevoelens. Ik heb geaccepteerd dat ik nooit helemaal de oude zal zijn maar ben tevreden met de nieuwe persoon die ik ben geworden. De begeleiding bij Traumacentrum Haarlem heeft me goed door dit proces geholpen, hier ben ik heel dankbaar voor.