Evelien (67 jaar), Complexe PTSS door vroegkinderlijke mishandelingen

Langdurige mishandelingen in mijn vroege jeugd, ik herinner ze vanaf mijn derde en duurden voort tot mijn 12-de, hebben me nachtmerries, angstaanvallen en veel lichamelijke spanningsklachten gegeven. Met name de nachten waren erg moeilijk. De angsten en slapeloosheid namen toe bij pensionering. Voor de nachtelijke angstaanvallen werd ik behandeld. Herinneringen aan die afschuwelijke momenten uit mijn kindertijd bleven me achtervolgen. Ik dacht dat deze gebeurtenissen te erg waren om ooit een keer te kunnen verwerken. Ik droeg ze een leven lang als een onverteerde brok ellende met me mee. We begonnen met het opnieuw beleven van die pijnlijke momenten. De EMDR hielp om de moeilijkste momenten te verdragen en gaf gek genoeg ook nieuwe beelden die me hielpen het onverteerde beetje bij beetje af te breken en op te ruimen. Na elke sessie was ik erg moe en loom. Wat me ook goed heeft gedaan was om dit herbeleven samen met iemand anders te kunnen doen, de therapeut. Iemand die naast je staat in de hel en niks gek vindt. Eindelijk was ik niet meer alleen in de strijd. Dat vond ik hartverwarmend en een enorme steun. Gaandeweg kwamen er meer en meer tools om de angsten aan te kunnen. En gelukkig verdwenen geleidelijk aan de horror-momenten in de nacht. 

Na het opruimen van alle grimmigheid uit mijn jeugd kwam er ruimte voor tederheid en begrip. Voelen van tederheid en bescherming voor dat kleine meisje en deze tederheid steeds meer laten groeien met hulp van Schema-therapie en Comet-training heeft me erg goed gedaan. Ik ben een spontaner mens geworden, denk niet meer over alles na en uit veel gemakkelijker en directer mijn emoties. Hierdoor is het vertrouwen tussen mij en mijn man gegroeid en is ook de angst voor andere mensen afgenomen.