EMDR en exposure

Een behandeling die speciaal ontwikkeld is voor posttraumatische stressklachten is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Misschien heb je er wel eens iets over gelezen of gehoord. Na een EMDR-behandeling zal je minder spanning en emoties voelen wanneer je denkt aan de nare gebeurtenis.

Hoe verloopt een EMDR-sessie precies?

Bij de start van een EMDR-behandeling gaat de therapeut, samen met jou, na welk beeld van de nare gebeurtenis(sen) nú nog de meeste spanning en emotie oproept. Daarbij wordt nagegaan welke negatieve gedachte daarbij hoort; je denkt bijvoorbeeld dat je schuldig bent aan wat er is gebeurd. De therapeut vraagt je om te denken aan het nare beeld én deze negatieve gedachte.

Op het moment dat de spanning een hoogtepunt bereikt, leidt de therapeut je af. Deze afleiding doen we op verschillende manieren: met een lichtbalk, door je mee te laten meetellen of door je te laten tappen. Om de 30-40 seconden vraagt de therapeut wat er bij je opkomt. De therapeut helpt je om je hierop te blijven concentreren. Net zolang tot je geen spanning meer voelt wanneer je aan het nare beeld denkt.

Tijdens de behandeling zul je merken dat je steeds minder spanning ervaart wanneer je aan de nare gebeurtenis denkt. Soms wordt het beeld anders, bijvoorbeeld kleiner of waziger. Je ontwikkelt nieuwe gedachten of inzichten. Dit alles betekent dat je de nare gebeurtenis aan het verwerken bent.

Wil je meer weten over deze methode? Kijk dan eens op de website van Vereniging EMDR Nederland.

Exposure

Exposure is, net als EMDR, een behandeling die goede resultaten geeft wanneer je last hebt van een posttraumatische stressstoornis.

Deze behandeling start met uitleg over je klachten. Je leert bijvoorbeeld waarom je steeds herbelevingen krijgt en dat deze vervelend maar onschuldig zijn.

De volgende stap is dat je, tijdens de therapiesessies, gaat terugdenken aan de ingrijpende gebeurtenis. Stap voor stap wordt je aangemoedigd om het verhaal tot in detail vertellen. Ook ga je situaties opzoeken die te maken hebben met deze nare gebeurtenis.Je zult merken dat je in het begin steeds weer dezelfde gedachten hebt die je angstig maken. Dat je bang bent dat de nare ervaring zich herhaalt. Omdat dit niet gebeurt, zal je na verloop van tijd anders over de situatie gaan denken. Hierdoor neemt je angst steeds verder af.