Anna (57), PTSS door langdurig seksueel misbruik binnen het huwelijk

Na mijn (vecht)scheiding had ik veel last van terugkerende beelden, herbelevingen en spanningen doordat ik tijdens mijn huwelijk langdurig seksueel misbruikt ben door mijn ex. Er was geen moment van de dag dat ik niet aan traumatische gebeurtenissen met mijn ex dacht, veelal in combinatie met het misbruik. Hierdoor was ik de hele dag gespannen en alert op komend onheil van zijn kant en sliep ik slecht.

Via de GGZ ben ik terecht gekomen bij Psychocentrum Haarlem voor EMDR behandelingen. Na een prettig intakegesprek werd mij verteld dat ik waarschijnlijk meer dan 10 behandelingen nodig zou hebben in verband met de complexiteit en het vele jaren durende misbruik.

De eerste twee EMDR behandelingen vonden plaats in Haarlem. Een hele rare gewaarwording vond ik het, maar ik merkte wel meteen resultaat. Psycholoog Marleen stelde me op mijn gemak en daardoor voelde ik me veilig om me open te stellen en om mijn complete verhaal te vertellen.

Helaas begon toen de Corona-crisis en werden de behandelingen online via beeldbellen voortgezet. Ik had hier eerst mijn twijfels over, maar ik heb het als heel prettig ervaren! Voor mij was er geen verschil in resultaat tussen de fysieke- en online behandelingen. De communicatie tussen Marleen en mij verliep heel fijn. Tijdens de behandeling kwamen ook traumatische gebeurtenissen van vroeger boven die ik ver had weggestopt, maar die wel onderdeel waren van mijn traumatische ervaringen. Deze gebeurtenissen zijn ook in de EMDR behandeling meegenomen. Na elke (wekelijkse-) behandeling had ik even tijd nodig om bij te komen en om alles een plekje te geven, maar ik kon niet wachten tot de volgende afspraak omdat het resultaat  zo verbluffend was. Het was vaak heftig, maar elke week liet ik een stukje trauma achter me. De spanningen verdwenen, ik werd rustiger en ik kon in slaap vallen zonder gedachten aan de traumatische gebeurtenissen met mijn ex.

Inmiddels heb ik de laatste behandeling achter de rug. Het traject was lang, gedurende 4 maanden elke week een behandeling, maar het is het zó waard geweest. Ik praat zelfs met mijn dierbaren over gebeurtenissen waar ik nog nooit met iemand over heb gesproken. Ik ben blij dat alle traumatische gebeurtenissen die ik in mijn leven heb meegemaakt, er mogen zijn! Ze hebben nu alleen geen prominente plek meer in mijn gedachten, het zijn slechts herinneringen geworden. Ik zie de toekomst weer rooskleurig tegemoet. Ik zal nog even tijd nodig hebben om volledig op mezelf te vertrouwen in een toekomstige relatie, maar ik weet zeker dat dit goed komt. Ik ben het Psychotraumacentrum, maar in het bijzonder Marleen, erg dankbaar voor de fijne manier van behandelen en het behaalde resultaat.